Vibrofinisarea este un procedeu mecano-chimic de prelucrare a suprafeţelor diferitelor materiale. Într-o cuvă de lucru se amesteca piese de prelucrat şi corpuri abrazive, aşa numitele Chips. Acestora li se imprimă prin vibrare sau centrifugare o mişcare relativă unele faţă de altele.
Prin fenomenul de abraziune rezultat din alunecarea pieselor în masa de corpuri abrazive cu forme specifice, se obţine efectul dorit pentru suprafaţa sau muchiile pieselor. Materialul îndepărtat de pe piese şi corpurile abrazive este eliminat prin clătire cu apă. Procesul este însoţit de un compus chimic, aşa numitul Compound. Acesta asigură ca piesele să rămână curate şi, în funcţie de materialul pieselor şi tipul de Compound folosit, asigură şi protecţia suprafeţei contra ruginei.
Vibrofinisarea poate fi utilizată în diverse scopuri. Ea serveste la debavurarea, detartrarea, şlefuirea, netezirea, rotunjirea muchiilor, lustruirea sau curăţarea pieselor, precum şi la îndepărtarea straturilor de suprafaţă sau a vopselei, în general pentru finisarea pieselor. Utilajul, corpurile abrazive şi compound-ul se aleg în funcţie de scopul prelucrării şi, de multe ori, se fac teste de laborator în acest scop. La vibrofinisare nu se are în vedere corectarea formei sau precizia dimensiunilor, ci eliminarea defectelor de suprafaţă şi obţinerea unor proprietăţi specifice ale suprafaţelor.